29 Αυγ 2014

The Flow - Αναζητώντας την ευτυχία
Έχεις ποτέ νιώσει κατά τη διάρκεια μίας δραστηριότητας  (δουλειά, άθλημα, χόμπι, παιχνίδι κτλ) η συγκέντρωσή σου να είναι μόνο σε αυτό που κάνεις, να παγώνει ο χρόνος, να μη νιώθεις την ανάγκη να φας ή να κοιμηθείς; Να είναι σαν να μην υπάρχεις εσύ, αλλά αυτό που κάνεις να γίνεσαι εσύ ο ίδιος; Τότε έχεις νοιώσει
το flow!

Το flow είναι μία συναισθηματική κατάσταση που μοιάζει πολύ με την καθαρή ευτυχία-ευδαιμονία.

Πολλοί κορυφαίοι καλλιτέχνες, αθλητές, επιχειρηματίες κλπ το έχουν χαρακτηρίσει σαν ένα είδος ροής (από εκεί πήρε και το όνομά του).Ο πρώτος που μίλησε και μελέτησε το Flow τη δεκαετία του 70 είναι ο Mihaly Czikszentmihalyi που θα γνωρίσεις στο παρακάτω βίντεο.

Οι προϋποθέσεις για να συμβεί το Flow με τα δικά του λόγια είναι οι παρακάτω, αν και δεν χρειάζεται να συμβούν όλες μαζί:

"Υπάρχει επικέντρωση που όταν γίνει έντονη, οδηγεί σε μια αίσθηση έκστασης, μια αίσθηση διαύγειας. Γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις να πράξεις από τη μια στιγμή στην επόμενη. Λαμβάνεις άμεσο feedback. Γνωρίζεις ότι εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι εφικτό, αν και δύσκολο και η αίσθηση του χρόνου εξαφανίζεται. Ξεχνάς τον εαυτό σου και νιώθεις μέρος κάτι μεγαλύτερου. 
Όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρούσες, αυτό που κάνεις αποκτά αξία από μόνο του."


Σε αυτή τη φάση η μόνη δραστηριότητα που φαίνεται να έχει υιοθετήσει (αν όχι να προϋποθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά του flow), είναι τα video games. Αξίζει σίγουρα να δεις την Jane να μιλάει για τα συναισθήματα που βιώνουν οι παίχτες. Είναι το Flow!

Πώς θα ήταν άραγε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, οι δουλειές μας και η προσωπική μας ζωή αν ήταν δομημένα με βάση την αναζήτηση του flow σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων μας; Μήπως τελικά το gamification είναι η μόνη λύση;

by

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου