29 Αυγ 2014

Θέλεις να μάθεις; Παίξε!


Ok!... ας το δεχτούμε. Όλοι οι γονείς αυτό που θέλουμε - που τέλος πάντων είναι η δουλειά μας - είναι να φροντίζουμε το συμφέρον των παιδιών μας, μέχρι αυτά να μπορούν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Σε ότι αφορά στην εκπαίδευση λοιπόν,
θέλω ο γιος μου να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να πετύχει επαγγελματικά στη ζωή του και όχι μόνο. Αυτό που “παραδοσιακά” σημαίνει σχολείο, διάβασμα, φροντιστήρια, ιδιαίτερα κτλ. 

Τι γνώμη έχει ο γιος μου; Απ’ ότι έχει δείξει ως τώρα δε φαίνεται να του αρέσει το σχολείο - και μιλάμε για προνήπιο - και δεν είναι ο μόνος. Το σχολείο σήμερα είναι ένα μέρος που τα πολλά παιδιά μισούν. Δεν εμπνέονται από τον χώρο, τον τρόπο διδασκαλίας και πολλές φορές από τους ίδιους τους δασκάλους. Κάποιοι ακόμα ισχυρίζονται ότι το σχολείο σκοτώνει τη δημιουργικότητα.

Αυτό που πραγματικά θέλει ο μικρός και το κάθε παιδί είναι να παίζει. Και ποιος να τον κατηγορήσει…

Τα παιχνίδια είναι τόσο ελκυστικά, ευχάριστα και αιχματωλίζουν την προσοχή των παιδιών μεταφέροντάς τα σε καταστάσεις ευδαιμονίας και απόλυτης χαράς. Πολλές φορές ξεχνάνε ακόμα και να φάνε ή να κοιμηθούνε. Μάλιστα, όταν τα παιχνίδια είναι video games… όλο το παραπάνω κάντο x 10.

Καλώς ή κακώς τα video games έχουν μπει στη ζωή μας και δε θα φύγουν. Οι γονείς ανησυχούμε ότι κάνουν κακό στα παιδιά μας. Όμως κάθε τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή για κακό. Το μαχαίρι για παράδειγμα μπορεί να κόψει το ψωμί, μπορεί όμως να σκοτώσει και άνθρωπο…

Σε ότι αφορά τα video games…, ναι μπορούν να “χαζέψουν” το παιδί σου - ή και σένα - αλλά θα μπορούσαν να κάνουν και τον κόσμο μας καλύτερο!


Οι παίχτες κάθε ηλικίας νιώθουν συγκεκριμένα συναισθήματα καθώς παίζουν, κάτι που παρουσιάζεται πολύ όμορφα στο παραπάνω βίντεο.

Κάθε πετυχημένο παιχνίδι πρέπει να θέτει συγκεκριμένους στόχους, πάντα σύμφωνα με τις ικανότητες του παίχτη και να του δίνει άμεσο feedback για τα κατορθώματά του. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά οδηγούν στην απόλυτη δέσμευση στο παιχνίδι και την ευτυχία που βιώνουν οι παίχτες. Το flow!

Το στοίχημα, λοιπόν, είναι ένα. Να μεταφερθούν αυτά τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού στη μάθηση. Παιχνίδια που θα μαθαίνουν πραγματικές δεξιότητες “επιβίωσης” της σημερινής εποχής στα παιδιά μας. Άλλωστε το παιχνίδι ήταν, είναι και θα είναι βασικό εργαλείο μάθησης. Από το παιχνίδι με το τόξο πριν κάποιους αιώνες που προετοίμαζε το νεαρό άτομο για το κυνήγι, μέχρι το Run Marko που προετοιμάζει το παιδί να γράψει κώδικα και το Mindcraft που πλέον χρησιμοποιείται από δασκάλους για να διδάξουν φυσική, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, κώδικα κτλ…

Αν θες να σου πω πώς θα ήταν το ονειρεμένο σχολείο για εμένα και σίγουρα για το γιο μου.., αυτό είναι: …….Θα ήθελα εάν γνωρίζεις παιχνίδια και άλλες χρήσιμες πληροφορίες πάνω στο θέμα να μου τις γράψεις στα σχόλια…

Εν τω μεταξύ μπορείς να βρεις εδώ κάποια ενδιαφέροντα links

by

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου